مهندسی برق به عنوان پردرآمدترین رشته برق، از جمله رشته های دانشگاهی است که طرفداران زیادی دارد. علاوه بر علاقه به این حوزه، آینده شغلی مهندسی برق در ایران باعث محبوبیت این رشته در بین دانش آموزان و فارغ التحصیلان رشته ریاضی شده است. برای قبولی در این رشته به نسبت دشوار دانشگاهی باید در مباحث ریاضی و محاسباتی قوی باشیم.
همچنین این رشته دارای گرایش های متفاوتی است که منجر به افزایش گستره کاری برای فارغ التحصیلان این رشته شده است. در سیستم تحصیلی ایران، رشته مهندسی برق دارای ۴ گرایش الکترونیک، مخابرات، کنترل و قدرت است که درآمد متخصصان در هر کدام از این گرایشات متفاوت است.
یک مهندس برق میتواند سیستم های الکتریکی جدیدی را طراحی و توسعه بخشد. برای این کار باید از علوم فیزیک و ریاضیات برق، الکترومغناطیس و الکترونیک کمک بگیرند و برای سیستم ها، در دو مقیاس بزرگ و کوچک به پردازش اطلاعات و انتقال انرژی بپردازند.
به طور کلی رشته مهندسی برق یک رشته ترکیبی با دیگر رشته های مهندسی است که شامل تعداد زیادی از تخصص ها مانند سخت افزار، الکترونیک قدرت، الکترومغناطیس و امواج، مهندسی مایکروویو، نانوتکنولوژی، علم مواد الکتریکی و ... است. الکتریسیته، الکترومغناطیس و الکترونیک از مهمترین علوم مورد استفاده در این رشته است که به متخصصان آن اجازه بررسی و طراحی سیستم های انتقال و تبدیل انرژی الکتریکی یا سیستم های الکترونیکی به منظور پردازش و انتقال اطلاعات را میدهد. به همین دلایل یکی از پرمتقاضی ترین زمینه های مهندسی و صنعت هستند.
همان طور که گفته شد این رشته دارای 4 گرایش مختلف است که بازار کار هر کدام از آنها تا حدودی با یکدیگر متفاوت است. از این رو به بیان هر کدام از گرایشات و زمینه های کاری آنها به طور جداگانه اشاره میکنیم.
بررسی سیستم های مخابراتی (طراحی، تحلیل و اجرای آنها) به صورت سیستمی و مغناطیسی از جمله وظایف مهندسان برقی با گرایش مخابرات است. نحوه مخابره اطلاعات، ارسال و مخابره اطلاعات و سیستم های مورد نیاز آن از جمله وظایف آنها است.
از این گرایش در طراحی سیستم های رادار و جنگ الکترونیک در پروژه های نظامی استفاده میشود. طراحی شبکه های مخابراتی (مانند شبکه های ارتباطی بانکی)، نصب و راه اندازی شبکه های ارتباط از راه دور (موبایل ها)، طراحی اجزای فرستنده – گیرنده های مخابراتی (طراحی آنتن ها، طراحی موج بر و شبیه سازی آن ها) در زمزه تخصص افراد تحصیل کرده در این گرایش است.
از تخصص این افراد در انجام پروژه های مخابراتی و پیاده سازی بهینه طرح های مخابراتی استفاده میشود. طراحی بردهای FPGA، طراحی بردهای کنترلی با استفاده از میکرو کنترلرهای عمومی یا خاص از دیگر تخصص ها ی این گرایش است. به نظر میرسد آینده شغلی مهندسی برق در ایران در گرایش الکترونیک بسیار روشن تر و پولساز تر باشد. براساس آمار بعضی از وبسایت های معتبر در آخر سال 2021، درآمد مهندس برق در این گرایش به حدود 481 هزار دلار در سال رسیده است.
مهندسان برق با گرایش کنترل، مسئولیت نظارت و هماهنگی سیستم ها را برعهده دارند. کنترل ورودی و خروجی را در سیستم های الکتریکی و الکترونیکی را متخصصان این گرایش انجام میدهند. پیش زمینه بسیار مناسب در علم ریاضیات برای افرادی که میخواهند این گرایش را ادامه دهند، بسیار ضروری است. چون این حوزه نیاز زیادی به محاسبات و مفاهیم ریاضی دارد.
همان طور که از نامش پیداست، این گرایش در تحلیل و ارزیابی سیستم های توزیع برق، شیوه انتقال و توزیع برق از نیروگاه مورد استفاده قرار میگیرد.
آشنایی با فرایند تولید برق در نیروگاه ها، انتقال نیرو از طریق خطوط انتقال و همچنین توزیع آن در شبکه های شهری و روستایی برای مصارف مختلف خانگی و تجاری مورد استفاده قرار میگیرد. پس مهمترین وظیفه این مهندسان برق طراحی و نگهداری شبکه برق و سیستم های برق است. همچنین این مهمندسان باید روی سیستم هایی کار کنند که به شبکه وصل نمیشوند. پس حضور این مهندسان برای فرایند تولید برق، انتقال و توزیع در شبکه های شهری برای برق خانگی ضروری هستند.
با توجه به توضیحاتی که بیان شد، میتوان گفت وجود متخصصان در گرایشات مختلف این رشته برای یک کشور بسیار ضروری است. به طوری که بسیاری از صنایع به این تخصص ها نیاز دارند. مهندسان برق با توجه به مهارت هایی که در دانشگاه میآموزند، میتوانند به راحتی کارآفرینی کنند و افراد زیادی را نیز در ذیل علم و تخصص خود مشغول به کار کنند.
اگر بخواهیم جدا از موضوع کارآفرینی زمینه های شغلی دیگری را برای مهندسان برق مثال بزنیم باید در به کارگیری آنها در فرصت های شغلی در ذوب آهن، کارخانه سیمان، خودروسازی، وزارتخانه های پست، وزارت صنایع، وزارت دفاع و …. نام ببریم.
درست است که میزان دقیق حقوق متخصصان این رشته بر اساس مهارت های فردی و علمی و سطح تحصیلات و میزان آشنایی آنها نرم افزارهای مختلف خواهد بود، ولی باید گفت کف حقوق متخصصان این حوزه از متوسط حقوق فارغ التحصیلان دیگر رشته های مهندسی، بالاتر است.
عناوین شغلی متفاوتی را میتوان برای متخصصان این حوزه در جامعه دید که با معرفی تعدادی از آنها، به افرادی که قصد ادامه این رشته را در دانشگاه دارند، کمک خواهیم کرد.
• برقکاری ساختمان
• نصب تابلوهای LED
• برقکاری صنعتی
• تعمیرکار ماهر وسایل الکترونیکی
• اجرا و پیاده سازی برنامه های هوشمند برای ساختمان های مختلف
رشته مهندسی برق از جمله گرایشات تحصیلی بسیار پرطرفدار در کشور است. این رشته دارای 4 گرایش است که افراد با طیف مختلفی از علایق و توانمندی میتوانند در هر کدام از آنها تحصیل و تخصص کافی را کسب کنند. آینده شغلی مهندسی برق در ایران با توجه به این که صنایع مختلفی به این تخصص نیاز دارند، میتوان روشن ارزیابی کرد و البته پردرآمدترین رشته برق را میتوان به گرایش الکترونیک این رشته اختصاص داد.
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |
آذربایجان شرقی - مراغه - خیابان جام جم
فروشگاه کتاب سجاد رفیعی
ارتباط با ایمیل:
info@sajjadrafiee.ir
فقط پیامک :
۰۹۱۰۲۸۲۸۸۵۶