آیا رابطه ای بین رفع نیازهای افراد و برقراری ارتباط وحود دارد؟ مسلما بله! افراد مختلف میبایست با ایجاد رابطه بین سایر افراد نیازهای خود را بیان کرده و برای رفع آنها اقدام نمایند. این نیازها میتواند شامل تمامی نیازهای جسمی و روحی گردد. در واقع هر کدام از این نیازهای جسمی و روحی افراد سر منشا شکل گیری شخصیت درونی آنها خواهد شد. پس میتوان به جرات گفت که مهارت های برقراری ارتباط بین افراد یکی از مهمترین فاکتورهایی است که هر فرد باید در طول زندگی خود قرار بگیرد، آنها را به بهترین نحو در زندگی روزمره خود و در حین تعامل با دیگران در زندگی شخصی و جامعه به کار بندد. در این مطلب سعی شده است به تفصیل در مورد اهمیت آگاهی از این مهارت ها و راه های کسب آن ارائه گردد.
متاسفانه امروزه یکی از مواردی که موحب عدم تعامل صحیح بین افراد مختلف؛ به خصوص حین انجام روابط کاری، خانوادگی اجتماعی، دوستانه و حتی زناشویی شده است، عدم درک صحیح از نحوه برقراری ارتباط بین افراد است. در واقع هیچ آموزش دقیقی برای یادگیری این مهارت ها که پایه گذار شخصیت و کنش اجتماعی افراد است، وجود نداشته است. اگر بخواهیم تعریف صحیحی از این نوع مهارت ارائه دهیم باید بدانید که "مهارت های برقراری ارتباط" نوعی استفاده از رویکردهای مختلف رفتاری است که موجب تقویت تعامل موثر بین افراد در کار و زندگی آنها خواهد گردید. آیا تمامی افراد به صورت ذاتی با این نوع مهارت ها آشنا هستند؟ به طور قطع میتوان گفت تمامی این نوع مهارت ها به صورت اکتسابی بوده و هیچ شخصی به شکل ذاتی دارای این فاکتورها در جهت پیاده سازی در روابط اجتماعی و شخصی خود نیست. پس به مرور و ضمن آموزش های روتین والدین به فرزندان بخشی از این نوع مهارت ها در اختیار افراد قرار میگیرد. از آنجا که نوع به کارگیری این مهارت ها در هر کدام از برخوردهای اجتماعی، شخصی کاری و... متفاوت خواهد بود؛ لذا خوب است بدانید تنها این نوع آموزش ها کفایت نمیکند و افراد میبایست با قرار گیری در جمع افراد آگاه و دنبال کردن نوع رفتار و مهارت های ارتباط آنها و آگاهی از روند صحیح اجرای این مهارت ها در هر کدام از برخوردهای خود کسب کنند.
امروزه یکی از مواردی که موجب مراجعه مکرر افراد به مشاوران روانشناسی میگردد، عدم توانایی افراد در برقراری ارتباط صحیح خود با اطرافیان آنها است که همین مورد عاملی در تاثیرگذاری بر روند زندگی آنها و بروز چالش های متعدد در روان و جسم آنها است. افراد تنها با ایجاد ارتباط صحیح و اگاهی از مهارت های ارتباط برقراری ارتباط در تعامل با اطرافیان و سایر عوامل تاثیرگذار در روند زندگی خود، میتوانند موجب پیشرفت در کار و زندگی شخصی گردند. در واقع با یادگیری این مهارت ها میتوانند ضمن کاوش هدف و مقصور طرف مقابل خود از نوع ارتباط ان ها، بتوانند شکل صحیحی از تعامل را اعمال کرده و در واقع با کمترین واکنش تهاجمی و نامناسب بتوانند در شکل گیری و حفظ رابطه صحیح کوشا باشند. به این ترتیب افراد میتوانند با به کارگیری این نوع مهارت ها مقصود خود را به راحتی و در شکل صحیح خود، به زبان آورده و ضمن هماهنگ کردن مهارت های لفظی و کلامی ارتباط با مهارت های زبان بدن و در اصطلاح body language بتوانند علاوه بر جذب طرف مقابل به خود، در چهارچوب مشخص به ادامه تعاملات رفتاری خود با دیگران بپردازند. این نوع مهارت های نه تنها در تعامل در محیط کار و برقراری ارتباط با رئیس و مرئوس تاثیرگذار است، بلکه با اعمال آنها در زندگی شخصی و زناشویی میتوان تا حد زیادی مانع از عدم کامیابی در رسیدن به آرامش شخصی بین زن و شوهر گردد. البته سایر روابط اجتماعی و دوستانه، خانوادگی و... نیز از این امر مستثنی نخواهد بود.
۱-بررسی علت ایجاد رابطه
قبل از ایجاد تعامل بین یکدیگر در تمامی محیط ها و کنش ها، سعی کنید در مورد علت ایجاد رابطه و چرایی آن در ذهن خود مرور کنید. اگر طرف مقابل جز افرادی است که از لحاظ خط فکری با شما کاملا متفاوت است، آن را کاملا کنکاش کرده و در نظر داشته باشید.
۲-با دقت و احترام گوش کردن
همیشه احترام در صحبت کردن به میان آمده است، اما لزوم احترام در گوش کردن چه است؟ گوش کردن با دقت توام با ادراک احساسات میتواند جز اولین قدم در ارتباط موثر با دیگران محسوب گردد. به این شکل شما میتوانید علاوه بر انتقال حس ارزشمند بودن به طرف مقابل، کاملا نشان دهید که صحبت های وی را درک کرده اید و در حال حلاجی برای پذیرش ان در ذهن خود میباشید.
۳-صحبت کردن مطابق با نوع رابطه
صحبت کردن به معنای لفاظی کردن نیست. در واقع شما میبایست کاملا هوشمندانه صحبت کرده و سعی کنید طرف مقابل و احساسات وی را نیز در ایجاد رابطه در نظر بگیرید. با بکارگیری الفاظ صحیح و در خور رابطه میتوانید رابطه ای مستحکم تر برقرار کنید.
۴-زبان بدن
زبان بدن نیز جز یکی از مهمترین مهارت های برقراری ارتباط است. شما میتوانید حین صحبت با دیگر افراد با ایپستفاده از حرکات صورت؛ همچون اخم، لبخند، تعجب و ... در صدد بروز احساسات خود برآیید که بر عمق روابط طرفین بی تاثیر نخواهد بود. از طرف دیگر انجام حدکات دست حین مکالمه خود در ایجاد روابطی پایدارتر کمک خواهد کرد.
۵-مدیریت استرس
داشتن استرس حین برقراری روابط؛ به خصوص در سخنرانی ها حاکی از اعتماد به نفس پایین شما خواهد بود. لذا توصیه میگردد هنگام استرس و تنش های عصبی از برقراری رابطه کلامی و متنی پرهیز گردد، زیرا در کیفیت رابطه تاثیر نامطلوبی بر جای خواهد گذاشت.
۵-کنترل احساسات
روانشناسان همواره از بروز احساسات در حین برقراری روابط استقبال کرده اند، اما بدان معنا نیست که به خصوص در اولین دیدارها با بروز بیش از حد احساسات و عواطف خود را فردی غیر قابل کنترل معرفی کنید. ارائه و بروز احساسات کنترل شده را میتوان از نکات و مهارت های برقراری ارتباط صحیح دانست.
نتیجه گیری:
برقراری ارتباط به خصوص در جوامع امروزی از مهمترین مسائل شکل دهنده شخصیت اشخاص در جامعه است. لذا نقش اموزش و یادگیری و از همه مهمتر اگاهی از مهارت های برقراری ارتباط کلامی و غیر کلامی را در کیفیت روابط افراد نمیتوان نادیده گرفت.
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |
آذربایجان شرقی - مراغه - خیابان جام جم
فروشگاه کتاب سجاد رفیعی
ارتباط با ایمیل:
info@sajjadrafiee.ir
فقط پیامک :
۰۹۱۰۲۸۲۸۸۵۶